A. Ida och Sandor

Välj antingen Ida eller Sandor.

Skriv sedan ner tre ord som beskriver karaktärens personlighet utifrån det intryck du hittills fått av hen. Motivera varje ord du valt genom att återge en händelse eller replik från boken som visar att det ordet stämmer in på personligheten.

Annonser

20 comments on “A. Ida och Sandor

 1. Sofia L skriver:

  Sandor är mobbad, ensam och reflekterande

  • Sofia D skriver:

   Jag håller med dig Sofia L! Han är reflekterande, fundersam och tankfull.

  • Sofia L skriver:

   svar till mig själv, motiverar mina tre ord:

   mobbad: att Sandor är mobbad/utstött är rätt så uppenbart, Valle och Babak mobbar/trakasserar Sandor och ingen runt omkring honom står upp för honom eller umgås med honom, förutom Tobbe som ändå är ”vän” med honom litegrann.

   ensam: att Sandor är ensam märks också tydligt. han umgås ibland med Tobbe och träffar de andra på dansen men har fortfarande ingen egentlig, riktig kompis. hemma så är han mest för sig själv.

   reflekterande: Sandor tänker mycket, på sig själv och personerna i sin omgivning. han är mer en tänkare än en handlingskraftig person och innan han gör något tänker han på det. även efter så kan han tänka på saken och undra om det verkligen var rätt osv.

   • Sara skriver:

    Jättefina motiveringar! Tycker du att din bild av Sandor har ändrats under läsandet? Jag tänker speciellt på sista motiveringen och reflekterande kontra handlingskraftig?

    • Sofia L skriver:

     jag tror att min bild av Sandor under läsandet har förändrats till det sämre. först så gör han ändå sin egen grej, dansar och det är modigt med tanke på att han blir trakasserad på grund av det, han vågar ju också stå upp mot Valle och Babak en gång. sen slutar han dansa och det är väl handlingskratfigt av honom och även om det var modigt av honom att stå upp mot sin mamma så tycker jag på något sätt att det ändå var fegt, att han inte riktigt ”vågade” dansa nu när han träffar Ida och börjar vara med Valle och dem andra. för i slutet så börjar han dansa igen och en märker att han verkligen brinner för det. på så sätt tycker jag att det är fegt av honom att sluta dansa bara för att sätta sig emot sin mamma. det löser ju ingenting och är inte ens vad han vill, jag tror snarare att han gjorde det för att han kanske inte riktigt vågade vara sig själv när han var med sina nya, ”coola” kompisar och för att han ville förändra något – vara handlingskraftig – men jag tycker att han gör det på helt fel sätt.
     jag tror att jag tycker sämre om honom nu än i början för att han i mina ögon har förändrats till det sämre, dock vet jag inte vilken bild av honom som var den ”riktiga Sandor”, kanske inte han heller, men jag tyckte att han var modigare i början och nu är han fegare, inte riktigt sig själv. det är i alla fall den uppfattning jag har fått.

 2. olof andreasson skriver:

  Ida är en tjej som är missförstånd och snygg tjej som förlorar sina kompisar.

 3. Alexandra Holm skriver:

  Som sagt sandor är ensam, mobbad och tystlåten

 4. Mio Banegas skriver:

  Sandor är en mobbad, ensam och ledsen kille.

 5. Irem skriver:

  Jag tycker att Sandor är mobbad, ensam och reflekterande. Sandor blir mobbad av Valle och Babak i många situationer i skolan, även utanför skolan t.ex på bussen. Sandor har inte speciellt mycket kompisar och den ända kompis han har är Tobbe och han han är mer som en lekkompis och ingen man kan prata med. Han går ofta runt och tänker mycket och analyserar saker som händer i hans liv och allt som händer runt omkring honom.

 6. Emil skriver:

  Ida är en snygg tjej som förlorar sina vänner, flyr undan världen genom att gå på olika fester. Hennes självförtroende tinar i och med att hon är ganska kall då hennes mamma är deprimerad och hon har liten kontakt med sin pappa.

  • Sara skriver:

   Intressant! På vilket sätt tinar hon?

   • Emil skriver:

    I och med att hon inte har någon särskilt bra kontakt med sin pappa och att hennes mamma är hemma, deprimerad och umgås aldrig/väldigt sällan med Ida. Då känner hon att det inte finns någon hon kan prata med och därför förlorar hon sitt självförtroende sakta men säkert tills att hon själv kanske blir deprimerad.

    • Emil skriver:

     Oops, jag menade ”tynar”, alltså blir sämre.
     Jag upptäckte att jag bara hade skummat igenom uppgiften, så här kommer mitt faktiska svar!

     Ensam, dåligt självförtroende och kall.

     Ida känner sig ensam av tre olika anledningar:
     – Hennes mamma ligger hemma till sängs pga depression, vilket innebär att de har nästan ingen tid tillsammans och Ida känner sig ibland orolig för hennes mamma. Hon tänker tankar som: ”Tänk om hon ligger där, död, utan att jag märker något?” och liknande. Ida kan inte heller prata med sin mamma om livet och skolan m.m.
     – Hennes kompisar är avundsjuka på hur otroligt snygg hon är och det händer inte sällan att de sviker eller pratar skit om henne bakom hennes rygg, och resten av skolan retar henne och kallar henne för ”hora” och andra skällsord.
     – Hennes pappa som har flyttat och nu bor i USA med sin nya familj, håller hon kontakten med via mejl, men ofta dröjer det lång tid innan hon får svar vilket får henne att känna att hennes egen pappa sviker henne för den nya familjen.

     Det här leder till att Ida förlorar sitt självförtroende mer och mer då hon inte får något stöd från sina föräldrar. Ida tycker att de två kompisar hon har är barnsliga och inte går att prata med om mer seriösa saker. Det faktum att de sviker henne stup i kvarten gör att hon förlorar orken att vara med dem och tilliten till dem. Därför går hon på fester för att fly undan världen och den verklighet som hon inte ens kan dela med sig av med någon. Eftersom hon är den enda som är gammal nog att komma in, använder hon sitt utseende för att kunna få in sina vänner eftersom hon inte vill gå ensam. På festerna kan hon släppa lös och ha roligt utan att bry sig om omvärlden och hon känner sig trygg och självsäker där inne. Men det försvinner snabbt när hon lämnar festen och verkligheten slår till igen.

     Att ingen finns där för henne när hon behöver det, och att hon till och med bemöts med kritik och hat i skolan, leder till att hon behöver skaffa ett hårt ”skal” runt sig för att inte totalt bryta ihop. Detta gör att hon upplevs som kall av andra, t.ex. när hon försöker undvika sina två kompisar eller avvisar en kille som är kär i henne.

 7. Carl-Michael Palmér skriver:

  Missförstådd, oönskad och solo

  Missförstådd skriver jag utifrån två utgångspunkter. Det ena är att Sandor i skolan blir missförstådd för att de i skolan säger att han är homosexuell och de använder ord som ”bög” mot Sandor. T.ex så var det så, när en kille från rfsl besökte skolan, då alla i klassen riktade blickarna mot Sandor och kallade honom för ”bög” och skrek det högt i klassrummet. Sandor är inte homsexuell eftersom han är kär i en tjej och inte i en kille. Det är även lätt för många som själva vill höja sin position i en klass t.ex då man själv kanske är svag och känner sig missförstånd att använda sådana uttryck. Man kan vinna mycket på att trycka ner andra och har kanske inte så mycket att förlora på det. Jag tycker att ett sånt beteende är förfärligt. Beteendet från klassen gör att han upplever sig bli oönskad och solo. Jag tycker även Sandor är missförstådd av sin mamma när han försöker berätta hur han har det i klassen då hon inte verkar intresserad och total nonchalerar honom och istället slår på TV:en. Sandor har det även svårt då han både är oönskad av klassen men också av hans föräldrar. I skolan blir han behandlad som en lyktstolpe som hundar bara kan stå och pissa på. Jag anser att han blir behandlad som mindre vetande. Sandor blir mest trakasserad och oönskad av killarna. När de hade gympa och man kunde få välja om man ville dansa eller spela fotboll. Då blev Sandor osäker för han visste om han skulle gå till dansen där tjejerna var skulle han bli retad av killarna. Om han skulle gå och spela fotboll skulle han säkert fått hårda bollar på sig. Men när han då stod och skulle välja var han skulle stå, så blev han nertryckt och fick dåliga kommentarer på sig. Jag tycker Sandor är till viss del oönskad av sina föräldrar. De tycker det är sorgligt att han inte dansar balett och jag tycker han får ett allmänt oönskat bemötande av sina föräldrar. När man har en sådan situation som Sandor har i skolan, där man blir mobbad och inte har så många vänner samt får ett kyligt bemötande av sina föräldrar, så är det lätt att bli en person som är solo. Alltså att man är själv och gör allt på egen hand. Fördelarna är att man lätt klarar sig själv och inte behöver bli beroende av andra och deras hjälp. Nackdelerna är däremot att man lätt blir ensam och deprimerad.

  Jag tycker det är en jätte spännande bok och jag läser med glädje vidare på boken!

  • Sara skriver:

   En jättefin reflektion! Tror du/ni att det är vanligt att personer går runt och känner sig som Sandor? Oönskad och solo?

   • Sofia L skriver:

    ja, åtminstone solo. att de känner att ingen är som de, vilket inte alls måste stämma. som Carl – Michael sa, Sandor känner sig missförstånd på så sätt att folk tror att han är bög, vilket han inte är. Valle däremot är gay men det vet ingen förrän han säger det och på så sätt känner sig kanske han – och många andra i verkligheten – sig ensam med att han den läggningen. många kanske tror att de är ensamma om något de har men som inte syns. såsom en diagnos eller att de har en läggning eller ett kön som avviker från normen, dock så kan en ju inte veta om en faktiskt är ensam om det ifall det inte är något alla har pratat om.

   • Irem skriver:

    Jag tror att det finns rätt många tonåringar specielt, som känner sig utanför och oönskad och känner sig som att ingen tänker o tycker och är som de som Sofia L sa.

   • Carl-Michael Palmér skriver:

    Jag tror inte alls att det är ovanligt att folk känner sig som Sandor i vårt samhälle. Anledningen till detta beror på att samhället har blivit hårdare. Idag i vårt samhälle blir ofta tonåringar och vuxna för den delen orättvist bemötta för att de är annorlunda till skillnad från normen. Detta blir ju ännu mer tydligt på en skola där ungdomar går som är osäkra på just sig själva. När man också har en sån inte helt ovanlig situation är det inte heller omöjligt att man blir solo för man blir så nedtryckt och inte vågar ta kontakt med andra. Även detta med att Sandor blir både blir solo då hans mamma inte har tid att lyssna på honom som inte heller är helt ovanligt i ett sånt stressigt samhälle vi lever och verkar i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s